Litt egyptisk mytologi og historie
Posted by evabra den 05.04.10
Noen av symbolene du ser rundt omkring på souvenirer av ulikt slag er hentet fra det gamle Egypt og fra egyptisk mytologi. Til venstre ser du en skarabé – og historien rundt den (så vidt jeg kan huske) er omtrent slik;
Menneskene i det gamle Egypt så på ting rundt seg og prøvde å skape mening ut av det de så. De trodde at skarabéen oppstod av intet – de så den kom ut av gjødselkuler og mente derfor den var selvskapende. Deretter så de at den trillet gjødselkulene avgårde samtidig som de så solen stå opp og gå over himmelen. Som en slags høyere ordens tenking mente de derfor at den var et symbol på solens gang over himmelen – som skarabéen trillet gjødselkulen gikk også solen fra øst til vest. Skarabéen kunne derfor betraktes som guddommelig – den skapte seg selv…og man finner den igjen i avbildninger og som amuletter. Den er en slags personliggjøring av guden Khepri. Hver morgen, var fødselen av Khepri gitt av livmoren (dvs. den østlige horisonten) av sin mor, Nut, gudinne av himmelen. Med dette alternativet av å bli gjenfødt hver dag, ble Khepri symbolet på oppstandelsen. I det nye riket (1539-1070 f.Kr.), har man funnet papyrustekster (i graver) som avbilder skarabéen som et symbol på makt og seier over døden.
Med bygging av templer og med flere yppersteprester kom det flere skapermyter – alle ville gjerne ha sin egen, og det er derfor mange ulike slike myter i Egypt.
Et annet symbol man ofte ser er Horus øye, et falkeøye (også kalt wadjet) – et gammelegyptisk beskyttelsessymbol og et symbol for herskernes guddommelige makt. Historien jeg har hørt om det er at det også er Ra (solguden) sitt høyre øye – og det er herifra man har uttrykket om høyre hånd også i moderne dagligtale. På den andre siden – det venstre øyet – fant man Hathor (den fredsommelige), ofte avbildet som ei ku…alternativt som en løvinne; Sekhmet.
Historien jeg ble fortalt om Sekhmet er som følger; Ra var sint på menneskeheten og sendte Sekhmet for å straffe dem. Sekhmet myrdet og åt – og marken ble farget rød av alt blodet. En dag begynte Ra å angre seg, men Sekhmet ville ikke gi seg med slaktingen. Da sendte Ra avgårde medhjelpere for å hente rød leire fra Aswan og lagde en dam av denne røde leiren og fylte dammen med øl. Sekhmet våknet og så denne røde dammen og trodde hun hadde drept så mange at vannet var farget rødt. Hun drakk og ble øren og sovnet i solen. Rett før solnedgang våknet hun, men trodde fortsatt hun hadde gjort den jobben hun var satt til å gjøre siden hun så alt «blodet». Ra kalte henne til seg og sa hun hadde mislykket i sitt oppdrag og gjorde henne i stedet om til Hathor, den fredsommelige kua. Litt spøkefullt ble det sagt i etterkant av denne historien at man derfor skulle behandle sine kvinner forsiktig slik at de ikke ble forvandlet fra den fredsommelige kua til den fryktelige løvinnen…
Andre symboler man ofte kan møte er ankh’en – dette er et symbol på evighet. Du finner også avbildninger av Anubis – dødsguden med sjakalhode, ofte som små statuer i souvenirbutikkene. Her finner du også gjerne statuer av Nefertiti, Tut-Ankh-Amon og av Kleopatra. Dersom du finner en statue med erigert kjønnsorgan og med avkappet hånd og fot så ligger det en historie bak den også; denne mannen ble ikke med i krigen fordi han sa han var syk. De andre mennene reiste ut, og mens de kriget stod han i med alle kvinnene i landsbyen. Mennene kom tilbake fra krigen og oppdaget at alle kvinner var gravide og at det var mange små barn – og de skjønte straks hvem som hadde skylden…som straff kappet de av ham den ene hånden og den ene foten (man kan lure på om han syntes det var verdt det?)
Egypt – Sharm El Sheik og Hurghada « Så mye på reise at jeg bare er halvt norsk? said
[…] Litt egyptisk mytologi og historie […]
Vi tar kun med bilder og legger bare igjen luftbobler…. « Så mye på reise at jeg bare er halvt norsk? said
[…] Litt egyptisk mytologi og historie […]