Så mye på reise at jeg bare er halvt norsk?

Kommentarer og bilder fra turer vi har vært på..

Vi tar kun med bilder og legger bare igjen luftbobler….

Posted by evabra den 05.04.10

Ras Muhammad er en nasjonalpark som ligger på sørspissen av Sinai-halvøya, 12 km fra Sharm El Sheik. På vestsiden finner man Suezgulfen og til øst Akabagulfen. «Ras» betyr «hode» – så «Ras Muhammad» betyr altså «Muhammeds hode», og etter sigende skal nesets kontur (fra siden) minne om Muhammeds hode. Nasjonalparken omfatter både vann- og landområder bl.a øyene Tiran og Sanafir. Noe av det som ble fortalt oss om nasjonalparken var at det på et område var en mangroveskog under vann – og det medførte at det ble en kanal med ferskvann under saltvannsoverflaten. Det skal også være noe de kalte «Magic Lakes» – innsjøer som man ikke så med satelitt, men som var der når man gikk dit…og i tillegg endret de farge etter tidspunkt på dagen.

Nasjonalparken er yndet sted for dykking og snorkling – og vi bestemte oss derfor for å bli med på en arrangert utflukt nettopp for å snorkle. Den eldste tok også en tur dagen i forveien – hun ønsket å dykke, og fikk selskap av en gjeng italienere. Pris for to dykk var 840 egyptiske pund – prisen inkluderte transport til/fra hotell, avgift nasjonalpark, fullt dykkerutstyr, mat og drikke. De dykket på Sharks Observatory, en av de kjente dykkerplassene – og du kan se filmen hun tok opp under vann her. Dessverre for henne var det en del sjøgang denne dagen, så dykk to ble hun ikke med på (et lett anfall av sjøsyke slo henne ut midlertidig) – riktignok fikk hun tilbud om å være med ut dagen etter siden hun gikk glipp av et dykk, men den dagen hadde vi allerede booket inn til snorkling. På snorkledagen derimot var det veldig bra og lite sjø takk og pris. Det viste seg imidlertid at det var mulighet for å få dykket på denne turen også (ekstra kostnad) – så da ble det to dykk den dagen i stedet for 🙂

Selve turen var i regi av AmiSol – turselskapet vi reiste med. Noen synes kanskje prisen er stiv – tross alt ble det nesten kr 1400 (NOK) for en familie på fire (330 egyptiske pund pr pers), men hvis man ser på hva som var inkludert er det slett ikke ille; reise tur/retur hotell, avgift nasjonalpark (5 pund), mat/drikke, utlån av snorkelmaske/snorkel/svømmeføtter og guiding. Skulle man dykke ble det et tillegg på 240 egyptiske pund pr dykk.

En ting som både guiden vår og dykkerinstruktøren var inne på og som jeg er helt enig i var følgende; vi tar ikke med oss noe annet fra turen enn bilder (og minner) og vi legger ikke igjen noe annet enn luftbobler..veldig godt sagt. Tar du med deg f.eks koraller og blir tatt med dette på flyplassen kan du regne med en bot på mellom 10 og 15 tusen dollar! Det har vist seg at de fleste som blir tatt og som må betale er russere… Som guiden var inne på; koraller hører hjemme i vannet – det er der de tar seg best ut, de bruker lang tid på å vokse og dersom du brekker av en bit for å ta med deg…hva skjer? Jo, etter kort tid havner den sannsynligvis i søpla! Så – følg oppfordringen over om hva man tar med og hva man legger igjen.

Turen startet med at vi ble hentet ved hotellet og kjørt til nasjonalparken – med litt opphenting av flere deltakere underveis. Vi ble tatt imot av guider som samlet oss og ga informasjon før vi stilte oss i kø for å bli sjekket. Alle blir telt inn, papirene for båten må være i orden og bagasje blir kontrollert (ikke veldig omfattende undersøkelse av vår bagasje i alle fall – jeg vet egentlig ikke helt hva de så etter…). Deretter ombord i båten og så bar det ut på sjøen. Vi startet først med snorkling i nasjonalparken – krystallklart vann, det ser ikke ut som om det er så dypt egentlig – men det er dypere enn det ser ut til. (Dykkercomputeren viste på det andre stoppet at det rett ved båten var over 7 m til bunnen). Mannskapet var behjelpelig med å gi både informasjon om hvordan man brukte utstyret og med å finne masker som passet den enkelte. En egen snorkelinstruktør var med ut i vannet, og han tok også med seg en redningsring hvis det var noen som trengte å hvile seg litt underveis. Det var også mulig å få svømmevest på – men det var ingen i vårt selskap som følte behov for dette denne dagen.

Det er gjerne flere båter samtidig på samme plassen og siden det kan være vanskelig å kjenne igjen den rette fikk vi instruks før vi gikk i vannet; dersom du ikke ser båten så svømmer du til nærmeste båt og gir beskjed om hvilken båt du tilhører på (at vi tilhørte på SunDance var nok ingen av oss ombord i tvil om – vi gjentok det mange ganger før vi gikk i vannet). Mannskapet på den andre båten vil så bruke radioen for å gi beskjed slik at man kunne bli hentet. Det var full opptelling før vi reiste videre slik at ingen skulle bli igjen…veldig bra organisert 🙂

Selskapet ombord på vår båt var (så vidt jeg kan erindre); to andre norske familier i tillegg til oss, to danske familier og et følge fra Frankrike – veldig hyggelige alle sammen. Jeg snakket litt med den franske gruppen og de kunne fortelle at de også hadde vært på Moses-berget – og at det hadde vært en opplevelse. Turen dit tar først 2,5 t med bil fra Sharm el Sheik, deretter er det 3-4 t gange til toppen. Ved foten av fjellet finner man St.Katherina-klosteret.

Guiden vår, Muhammed, var forøvrig den guiden jeg har møtt som har snakket best engelsk (utenom i England da selvfølgelig) og var i tillegg både behagelig og kunnskapsrik. Virkelig en ressurs for selskapet han jobbet for – det skal være helt sikkert. Det viste seg at han i tillegg til å ha studert engelsk også hadde studert gammel egyptisk historie og derfor fikk noen av oss (det var noen av oss som var interessert i egyptisk mytologi) godt innblikk i noen av skapelsesmytene – det var faktisk slik at den yngste (14 åringen) sa: dette var interessant, jeg tror jeg har lyst til å lese mer om dette. Les litt mer om egyptisk mytologi her.

I tillegg til dykkerinstruktøren og snorkel/dykkerinstruktøren var det også med en redningsdykker – så jeg må si at sikkerhet tok de ikke lett på. Utover dette bestod også mannskapet av kapteinen og et par andre som hjalp til.

Deretter reiste vi utenfor nasjonalparkens grenser – det var vi nødt til hvis vi skulle kunne dykke. De som ønsket å prøve fikk anledning til dette – først en gjennomgang av hvordan dykking og utstyr fungerte, deretter var det å melde seg på. Siden de fleste av de som skulle prøve ikke hadde dykket tidligere ble det en-til-en-dykk, dvs at instruktøren tok med seg en og en deltaker – og alle fikk hjelp til å få på utstyr og å få sjekket utstyret før de gikk ut i vannet. Det virket som om alle som prøvde syntes det var kjekt og ga mersmak.

Min eldste har jo dykkersertifikat og fikk derfor sjansen til to dykk denne dagen – det var ikke vanskelig å be henne med 🙂 Hun fikk kjempeopplevelse på første dykket når hun fikk se en ørneskate – dessverre uten kamera med på dette dykket fordi de ville sjekke ferdighetene før neste dykk (vi trodde nesten hun ville ta livet av dykkerinstruktøren fordi hun gikk glipp av å få festet opplevelsen på film).

Deretter god lunsj før vi bega oss til tredje stopp – og her var det snorkling igjen og igjen mye fisk å se. Den eldste dykket også her…de ble borte i over 40 minutter – så det ble litt venting på oss andre, de fleste begynte å bli fornøyd med snorkling etterhvert. Så satt vi kursen mot havna igjen, og de sørget greit for at alle kom i respektive minibusser for retur til hotellene. En flott dag på sjøen 🙂

For to år siden var vi også på tilsvarende tur fra Hurghada. Det var også en veldig fin dag – omtrent samme pris mener jeg å huske og vi fikk veldig oppvartning ombord, bl.a passet de godt på at jentene fikk oppleve mye fisk der vi snorklet ved bl.a å ha ris i vannet slik at fisken strømmet til. Likevel var det litt mer «pes» av to grunner; det ene var filming underveis hele dagen (man kunne få kjøpt dvd i etterkant) og så var det mer mas i forhold til penger (og forventning om å få godt med tips) – dette blir litt slitsomt for oss som er vant til norske forhold. Uansett anbefaler jeg at man prøver seg ut på en slik tur – det er en opplevelse!

Bildet til høyre er av en spesiell farkost vi var i under besøket i Hurghada – det er en slags mellomting av båt og ubåt. Man går nedi og da kommer man under havoverflaten. Det er store vinduer slik at man kan se ut på revet og fiskene som er der. Denne «båten» går rundt revet og er et godt alternativ til de som vil se livet under vann uten å dykke.

3 kommentar to “Vi tar kun med bilder og legger bare igjen luftbobler….”

  1. […] Vi tar kun med bilder og legger bare igjen luftbobler…. […]

  2. […] litt fra begge turene denne gangen – les f.eks om polygamisten jeg møtte på ørkentur og snorkeltur i nasjonalparken Ras Mohammad. Det kommer også oppdaterte lenker til undervannsfilmene til den eldste etterhvert som hun får […]

  3. divergirl said

    Ta livet av dykkeinstruktøren? nei… bare riste litt i ham.. 😛

Legg igjen en kommentar